فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 147، مهر و آبان 1400)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 147، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مطهر مطهری، سید امیرکاظم وجدان*، رسول رئیسی، سپیده میرزایی، محمدعلی شیخ بیگ گوهرریزی صفحات 442-451
    زمینه و هدف

    مدیریت و کنترل مناسب درد، پس از جراحی، یکی از نگرانی های عمده پزشکان و بیماران است که نیاز به ارزیابی و درمان بر اساس مشاهده وضعیت بیمار دارد، با توجه به اهمیت موضوع بی دردی بیماران حین و پس از عمل جراحی هرنی اینگویینال، هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر تجویز آپوتل قبل از عمل، بر میزان مصرف مخدر حین و بعد از عمل جراحی هرنی اینگوینال بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور که در سال 1396 انجام شد، تعداد 100 بیمار مبتلا به هرنی اینگویینال به طور کاملا تصادفی به دو گروه آپوتل و دارونما تقسیم شدند. گروه مورد نیم ساعت قبل از شروع عمل 15 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن آپوتل و گروه شاهد دارونما دریافت کردند. میزان درد و نیاز به ضد درد طبق معیار مقیاس دیداری در فواصل 1، 2 ، 4، 8 ، 12 و 24 ساعت بعد از عمل اندازه گیری گردید و در پرسشنامه ای که مخصوص هر بیمار است ثبت شد. تجویز مسکن بعد از عمل براساس درخواست بیمار و شدت درد تجویز شد. از معیار مقیاس دیداری درد جهت تعیین نمره درد بیماران بعد از عمل استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی تست، تی مستقل، من ویتنی یو و فریدمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن در بیماران گروه شاهد 32/7±00/46 سال و در گروه مورد10/7±52/45 سال بود. میزان درد و نیاز به مخدر در ساعت های 1، 2 و 4 بعد از عمل جراحی در گروه هدف به صورت معنی داری کمتر بود(001/0<p). در ساعت های 8 ، 12 و 24 میزان درد بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد(48/0=p)، ولی میزان نیاز به مخدر در گروه هدف به صورت معنی داری کمتر بود(001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، آپوتل در کاهش درد پس از عمل هرنی اینگوینال، افزایش طول مدت درخواست مسکن بعد از عمل و کاهش میزان مصرف داروهای مخدر موثر است. از این رو می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب و قابل دسترس مخدرها در تسکین درد پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هرنی اینگوینال، آپوتل، مخدر
  • شهلا نصراللهی، مریم فرزان مهر، محمد فریادرس* صفحات 452-463
    زمینه و هدف

    الیگوهیدرآمنیووس(کاهش مایع آمینوتیک) یک مشکل شایع در بارداری می باشد که با عوارض متعددی همراه می باشد. در این بیماری، علاوه بر مدیریت علت زمینه ای، اقدامات درمانی برای کاهش پیامدهای آن ضروری می باشد. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تاثیر ال ارژنین و مایع درمانی در مادران باردار مبتلا به الیگوهیدرامینوس بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که در سال1399 در بیمارستان فاطمیه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد،50 زن باردار باسن حاملگی 28 تا 36 هفته، با بارداری تک قلویی باAmniotic Fluid Index (AFI)  کمتر از 8 سانتی متر به طور تصادفی و مساوی، به دو گروه مداخله، ال ارژنین به میزان 3 گرم دو بار در روز همراه با مایع درمانی(3 لیتر رینگر لاکتات در 24 ساعت) و گروه کنترل مایع درمانی به تنهایی بین 1 تا 4 هفته بر اساس سن حاملگی و میزان AFI داده شد. تغییرات حجم مایعات آمینوتیک قبل و بعد از مداخله و پیامدهای  بارداری در دو گروه بررسی و مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کای اسکویر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از مداخله میانگینAFI  در گروه کنترل 86/0±44/5 و در گروه مداخله 51/1±28/85 سانتی متر افزایش پیدا کرد(001/0=p). میانگین AFI در هر دو گروه نسبت به قبل مداخله افزایش معنی داری نشان دارد، اما در گروه مداخله بیشتر بود. میانگین سن حاملگی در گروه مداخله در پایان مطالعه نسبت به گروه مایع درمانی افزایش معنی داری پیدا کرد(71/0±24/35 در برابر 59/0±72/36). میانگین آپگار در دقیقه نخست و دقیقه پنجم در گروه مداخله با اختلاف معنی داری بیشتر بود. سایر پیامدهای بارداری در دو گروه قابل مقایسه بود.

    نتیجه گیری

    در زنان مبتلا به الیگوهیدرآمنیووس مصرف ال آرژنین همراه با مایع درمانی تزریقی با افزایش حجم مایع آمینوتیک می تواند با پیامد بهتری همراه باشد.

    کلیدواژگان: الیگوهیدرآمنیووس، مایع درمانی، ال ارژنین
  • سونا زارع، محمدعلی نیلفروش زاده، رحیم احمدی*، الهام ابکار صفحات 464-478
    زمینه و هدف

    علی رغم پژوهش های بسیار در مورد به کارگیری سلول های بنیادی در ترمیم زخم های دیابتی، اما نتایج هنوز هم چالش برانگیز می باشند. هدف از این تحقیق تعیین اثرات هیدروژل ژلاتینی حاوی سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی بر ترمیم زخم دیابتی در مدل حیوانی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی که در سال 1399 انجام شد، سلول های بنیادی مزانشیمی از بافت چربی انسانی جداسازی و تعیین هویت شدند. هیدروژل ژلاتین با استفاده از آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی ساخته شد. القای دیابت در موش های صحرایی نر نژاد ویستار از طریق تزریق استرپتوزوتوسین انجام شد. متعاقبا زخم هایی به ضخامت 8/0سانتی متر در پشت موش ها ایجاد شد. حیوانات به دو گروه شاهد(تحت تیمار با نرمال سالین) و تیمار با هیدروژل حاوی سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی تقسیم بندی شدند. التیام زخم در روزهای 7، 14 و 21 روز پس از تیمار، از طریق تصاویر تهیه شده از زخم، ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی تست و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    مساحت سطح زخم در گروه تیمار با "هیدروژل + سلول های بنیادی مزانشیمی" کاهش معنی داری در روزهای 7، 14 و 21 در مقایسه با اولین روز تیمار داشت(به ترتیب01/0p<، 001/0p< و 001/0p<). بر خلاف گروه شاهد، مساحت سطح زخم در روز 14 نسبت به روز 7 در گروه تیمار دچار کاهش معنی داری گردید(05/0p<).

     نتیجه گیری

    سلول های بنیادی مزانشیمی انتقال یافته به وسیله هیدروژل  زلاتین به محل زخم، باعث ترمیم سریع تر زخم دیابتی شده  و بر این اساس قابلیت استفاده به عنوان پانسمان زخمهای دیابتی را دارد.

    کلیدواژگان: هیدروژل ژلاتین، سلول های بنیادی مزانشیمی، زخم دیابتی، موش صحرایی
  • آقاعلی قاسم نیان*، لاله خاتمی، اکرم کریمی اصل، حسن قره خانی صفحات 479-493
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی یکی از عوامل موثر در به وجود آمدن فشار اکسایشی است. افزایش فشار اکسایشی می تواند در بروز آسیب ها و بیماری های قلبی عروقی تاثیر گذار بوده و موجب تحریک تولید سایتوکین ها از سلول های متعددی شود، اما از طرفی برای مقابله با این فشار ها، بدن با فعال کردن سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و سایر سیستم های محافظت کننده به فشار اکسایشی پاسخ می دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین و تاثیر تمرینات استقامتی شدید و تناوبی شدید بر هم اکسیژناز 1 و عامل نکروز توموری آلفا در بافت قلب موش های نر ویستار بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 24 سر موش صحرایی نر بالغ  نژاد ویستار با سن 8 هفته، پس از 2 هفته آشناسازی و وزن کشی به صورت تصادفی در 3 گروه(کنترل، تمرین استقامتی شدید، تمرین تناوبی شدید)تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی شدید و تناوبی شدید شامل دویدن بر روی نوار گردان به مدت 8 هفته(5 جلسه در هفته) بود، آب و غذای استاندارد و به صورت آزادانه در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و 4 ساعت ناشتایی، آزمودنی ها تشریح شدند و نمونه های بافتی جمع آوری شد و غلظت آنزیم HO-1 با استفاده از روش الایزا و هم چنین میزان TNF-α به روش الایزا سنجش شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری شاپیروویلک، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پس از 8 هفته تمرین استقامتی شدید و تمرین تناوبی شدید تفاوت معنی داری در میزان  TNF-αو بافت قلب گروه ها وجود ندارد(05/0<p). هم چنین 8 هفته تمرین استقامتی شدید و تمرین تناوبی شدید تاثیر معنی داری بر میزان  آنزیم HO-1 بافت قلب نداشت (05/0<p).

     نتیجه گیری

    با توجه به عدم تغییر میزان HO-1 و TNF-α بافت قلب به دنبال 8 هفته تمرین استقامتی شدید و تمرین تناوبی شدید، شاید بتوان عنوان کرد که تمرینات ورزشی منظم، با ایجاد سازگاری مفید در سیستم آنتی اکسیدانی، بدن را در مقابل استرس اکسیداتیو مقاوم تر می کنند.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین تناوبی شدید، هم اکسیژناز1، عامل نکروز توموری آلفا
  • صدیقه مرادی، غلامعباس سبز، سیده ندا خرم روز، نسیم میرزایی، سید رضا چراغ زاده، محمدامین قطعی، مرجان صلاحی، اصغر شریفی، فرزاد مظلومی راد، محسن نغماچی، مهدی میرزایی، سحر میلانی، سید سجاد خرم روز* صفحات 494-510
    زمینه و هدف

    هایپرتروفی آدنویید یکی از مشکلات دوران کودکی است که باکتری ها در اتیولوژی آن دخیل هستند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی نسبی بیوفیلم و ژن های مرتبط با تشکیل بیوفیلم در ایزوله های استافیلوکوکوس اریوس و هم چنین تعیین الگوهای ژنوتیپیجفت ایزوله های استافیلوکوکوس اریوس از آدنویید و لوزه کودکان مبتلا به هایپرتوفی آدنویید با روشSpa typing بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در سال 1397 1396 در بیمارستان امام سجاد شهر یاسوج، بر روی 86 جفت ایزوله استافیلوکوکوس اریوس جدا شده از لوزه و آدنویید کودکان مبتلا به هایپرتورفی آدنویید انجام شد. روش فنوتیپی توانایی استافیلوکوکوس اریوس در تولید بیوفیلم سنجیده شد و با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) ژن های icaA، icaD، fnbA و clfA ارزیابی شدند. به منظور تایپینگ ایزوله های استافیلوکوکوس اریوس از روش spa تایپینگ استفاده شد. داده ها با استفاده ازآزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها

    استافیلوکوکوس اریوس های جدا شده از آدنویید و لوزه به ترتیب در 49(57 درصد) و 40 (5/46 درصد) بیوفیلم  مثبت بودند. در 47 مورد جفت ایزوله های جدا شده از آدنویید و لوزه از لحاظ تولید بیوفیلم مشابه بودند. بالاترین فراوانی ژنها مربوط به fnbA بود که در آدنویید در 64 درصد  و در لوزه در در 9/41 درصد ایزوله ها شناسایی شد. در مطالعه حاضر 4 نوع تیپ spa در استافیلوکوکوس اریوس شامل تیپ t081 غالبترین تایپ در 5/67 درصد، t701  در 6/11 درصد، t2419 در 3/9 درصد و  t4870  در 2/8 درصد از  ایزوله های آدنویید شناسایی شدند. در مجموع 45/79 درصد جفت ایزوله آدنویید و لوزه دارای تیپ بندی مشابهی بودند.

     نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی نسبی تشکیل بیوفیلم، بیوفیلم اهمیت متوسطی در استقرار استافیلوکوکوس اریوس در لوزه و آدنویید بیماران دارد. هم چنین نقش ژن fnbA  در مقایسه با سایر ژن های مورد مطالعه در تشکیل بیوفیلم بیشتر از سایرین بود. مشابهت بالای spa تایپ های استافیلوکوکوس اریوس جدا شده از آدنویید و لوزه، نشان دهنده کلونیزاسیون اولیه باکتری در لوزه است و سپس به عنوان منبع عفونت برای آدنویید عمل می کنند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس، بیوفیلم، اسپاتایپینگ، آدنوئید
  • موسی توسلی*، شهین صیدی، فرناز ملکی فرد صفحات 511-526
    زمینه و هدف

    کک های خانواده پولیسیده یکی از مهم ترین انگل های خارجی انسان و دام های اهلی در جهان هستند. این حشرات علاوه بر خون خواری ناقل برخی عوامل بیماری زا مانند یرسینیا پستیس، ریکتزیا تایفی و بارتونلا هنسله به انسان و حیونات می باشند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی فون کک های کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس در غرب و شمال غرب ایران بر اساس نشانگر میتوکندریایی سیتوکروم اکسیداز Ι بود.

    روش بررسی

    بررسی حاضر یک نوع مطالعه توصیفی مقطعی و فونستیک می باشد، که با در نظر گرفتن شیوع 10 درصد و سطح اطمینان 95 درصد و میزان خطای 5 درصد، به مدت 13 ماه از اردیبهشت 1397 تا خرداد 1398 در پنچ استان کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، لرستان و همدان انجام شد. در این مطالعه نمونه ها به روش تله نوری، طعمه انسانی و جداسازی مستقیم نمونه از میزبان جمع آوری شد. نمونه ها داخل الکل 70 درصد نگهداری شد و در آزمایشگاه انگل شناسی با استفاده از کلید های تشخیص معتبر مورد شناسایی قرار گرفت. پس از استخراج DNA  و انجام واکنش زنجیره ای پلی مراز(PCR) تعداد20 نمونه برای تعیین توالی به شرکت تکاپو زیست ارسال شد. توالی های مورد نظر با استفاده از نرم افزار ایمباس نیدل و امگا همردیف سازی شده و مورد مقایسه قرارگرفتند.

    یافته ها

    نمونه های جمع آوری شده شامل 918 (39/47 درصد) کک کتنوسفالیدس کنیس و 1019 (60/52 درصد) کک پولکس ایریتانس بودند. نتایج برسی های مرفولوژیک نشان داد که اختلاف درون گونه ایی بین دو گونه های کک ها جدا شده از میزبان های مختلف وجود ندارد(05/0> p)، اما اختلاف درون گونه ای براساس نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز Ι برای ده جمعیت مورد مطالعه در کک پولکس ایریتانس 15/0درصد و در کک کتنوسفالیدس کنیس صفر بود. اختلاف بین دو جنس کک کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس براساس نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز  Ι 14 درصد بود.

     نتیجه گیری

    مشخصات مرفولوژیک بین نمونه های جمع آوری شده از میزبان های مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد، اما تفاوت جزیی بر اساس نشانگر میتوکندریایی در جمعیت های مورد مطالعه وجود داشت. نتایج حاصل از ترسیم درخت فیلوژنی بر اساس نشانگر میتوکندریایی نشان داد علی رغم تفاوت جزیی در توالی میزبان ها و شهرستان های مختلف، همه نمونه های مناطق مختلف در یک شاخه قرار می گیرند. نتایج تجزیه و تحلیل ژنوم میتوکندریایی نشان داد که این قطعات برای نشان دادن شباهت درون گونه ایی، تمایز در سطح گونه و جنس مفید هستند.
     

    کلیدواژگان: کک، پولکس ایریتانس، کتنوسفالیدس کنیس، سیتوکروم اکسیداز
  • فرزانه سادات خادمی، مرضیه جعفرزاده، فاطمه رضایی، ذاکر صالحی* صفحات 527-535
    زمینه و هدف

    با توجه به حساسیت بالای مغز استخوان نسبت به اشعه یونیزان و هم چنین تعداد زیاد گرافی های استخوان، بررسی دوز جذبی در مغز استخوان در حین مواجهه با پرتوهای رادیوگرافی حایز اهمیت است. هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی دقت شبیه سازی مونت کارلو جهت محاسبه PDD در مغز استخوان فمور در حین مواجهه با پرتوهای کم انرژی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. 100 تصویر سی تی اسکن فمور انتخاب شد که از این میان 28 تصویر که مربوط به ابتدا تا انتهای فمور بود، استخراج شد. پس از شبیه سازی سر دستگاه با انرژی های معمول در رادیوگرافی فمور با استفاده از شبیه ساز BEAMnrc، اطلاعات به دست آمده از تصاویر سی تی اسکن بیماران با نرم افزارCT CREAT ، فانتوم دیجیتال فمور طراحی شد. فانتوم به شکل دیجیتال(با استفاده از شبیه ساز DOSXYX) تحت تابش پرتو ایکس قرار گرفت و درصد دوز جذبی(PDD) به کمک نرم افزار STATE DOSE محاسبه شد، در نهایت با استفاده از نرم افزار Image Java و Excel اطلاعات تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    درصد دز جذبی در مغز استخوان فمور در انرژی های 70 ، 80 و 90 به ترتیب در محدوده 2 تا 78 درصد، 5 تا 79 درصد و 5 تا 76 درصد به دست آمد. هم چنین با افزایش عمق در همه انرژی ها میزان درصد دوز جذبی کاهش می یابد. برای انرژی 90 کیلوالکترون ولت و تا حدودی برای انرژی 70 و80 کیلوالکترون ولت داده ها نشان دهنده یک کاهش ناگهانی در مقادیر درصد دوز جذبی از عمق 6 میلی متری به 9 میلی متری هستند. از عمق 1/1 سانتی متری تا 5/1 سانتی متری مقادیر دوز جذب شده در مغز استخوان متناسب با انرژی تغییر می کنند.

    نتیجه گیری

    روش شبیه سازی مونت کارلو می تواند روشی کار آمد در محاسبه دوز جذبی در بافت مغز استخوان باشد. نتایج نشان می دهد که محاسبات درصد دز جذبی تا عمق 2 سانتی متری دقت قابل توجهی دارد. با افزایش عمق میزان دقت محاسبات(به شرط عدم افزایش تعداد ذرات شرکت کننده در شبیه سازی) به تدریج کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مونت کارلو، دوز جذبی، مغز استخوان، درصد دوز جذبی
  • عبدالله پورصمد، عاطفه زاهدی، بابک رستگاری مهر، محمد محبوبی*، نورالله طاهری، سارا سیار، سعید شکرپور، معصومه اسدی، زهرا عریضاوی، علی ابرازه صفحات 536-550
    زمینه و هدف

    بررسی محیط های تحصیلی در بیمارستان های آموزشی از سوی بسیاری از کشورها به صورت مداوم توصیه شده است. در محیط های آموزش علوم پزشکی برای سازماندهی به رفتار دانشجویان نیاز به تنظیم و تطبیق محتوی و محیط آموزشی با یکدیگر به عنوان دو فاکتور مهم در پیشرفت علوم پزشکی هست. این پژوهش با هدف تعیین و بررسی جو بیمارستان های آموزشی دانشکده علوم پزشکی آبادان از دیدگاه دانشجویان بالینی و ارتباط آن با عملکرد مدیران انجام گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی می باشد که در بیمارستان های آموزشی تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی آبادان در سال 13991398 انجام شد. ابراز پژوهش دو پرسشنامه روا و پایا شده بود که برای جو آموزشی از پرسشنامه ابزار سنجش محیط آموزشی دانشگاه داندی (DREEM)  و برای ارزیابی مدیران بخش ها از پرسشنامه عملکرد مدیران استفاده شد. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد و تعداد204 دانشجو و 32 مدیر بخش های بالینی وارد مطالعه شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های توصیفی(فراوانی و درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تی تست، آنالیز واریانس و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

     یافته ها

    عملکرد مدیران قوی(میانگین نمره 39/7±75/68) بود. هر یک از حیطه های مختلف عملکرد مدیران با یکدیگر ارتباط مثبت و معنی داری را داشتند. جو آموزشی نیز مطلوب بود(میانگین نمره 59/22±35/113)، میان جو آموزشی با عملکرد مدیران و هر یک از حیطه های عملکرد مدیران ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

     نتیجه گیری

    باتوجه به نارضایتی حدود یک سوم دانشجویان از جو آموزشی در دانشکده علوم پزشکی آبادان در بخش های بالینی و نمره نه چندان بالا در بعد برنامه ریزی در عملکرد مدیران، فرایندهای آموزشی نیاز به برنامه ریزی دقیق و اجرای استانداردهای تدوین شده دارد.

    کلیدواژگان: جوآموزشی، بیمارستان آموزشی، محیط بالینی، عملکرد، مدیر
  • پریوش شایگان*، محسن شمس، نرگس روستایی، حمیدرضا غفاریان شیرازی صفحات 551-562
    زمینه و هدف

    مصرف دخانیات به ویژه قلیان یکی از مشکلات رفتاری عمده در حوزه سلامت است که در طی سالیان اخیر، گسترش بیشتری در بین جوانان و نوجوانان پیدا کرده است. با وجود اجرای برنامه های مختلف برای کاهش این رفتار در ایران، به نظر می رسد توجه چندانی به استفاده از الگوهای رفتاری برای طراحی مداخلات اثربخش در این حوزه نشده است. این مطالعه با هدف تعیین مولفه های تاثیرگذار برگرایش نوجوانان و جوانان به مصرف قلیان: کاربردی از نظریه رفتار برنامه ریزی شده در شهر یاسوج بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی مقطعی می باشد که در ماه های پایانی سال 1398 با هدف سنجش عوامل پیشگویی کننده قصد ترک مصرف قلیان در جوانان ساکن شهر یاسوج انجام شد. 157 نفر از افراد 15 تا 30 ساله مراجعه کننده به قهوه خانه ها و باغ های تفریحی منطقه توریستی آبشار یاسوج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه سنجش سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده برای آنها تکمیل شد. در این مطالعه از آمار توصیفی در قالب درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار هم چنین آمار تحلیلی در قالب رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی در قالب درصد فراوانی, میانگین و انحراف معیار و نیز آمار تحلیلی در قالب رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شدند.

     یافته ها

    بیشترین فراوانی شرکت کنندگان در مطالعه را مردان و با میانگین سنی2±20 سال، تحصیلات بالای دیپلم و ساکن مناطق شهری تشکیل می دادند. در بیش از 70 درصد شرکت کنندگان سابقه مصرف قلیان دربین اعضای خانواده به ترتیب(برادر و پدر با بیشترین فراوانی) ذکر شد. بیش از 96 درصد شرکت کنندگان دوستانی داشتند که قلیان می کشیدند و میانگین اولین سن مصرف قلیان در آنها 77/2±88/16 سال بود. بیش از 63 درصد شرکت کنندگان، محل معمول مصرف قلیان را کافی شاپ ها و قهوه خانه ها ذکر کردند. در بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده قدرت پیشگویی کنندگی سازه کنترل رفتاری درک شده برای قصد ترک مصرف قلیان بیشتر از سایر سازه ها بود (001/0>P).

     نتیجه گیری

    با توجه به کمرنگ بودن نقش الگوها و نظریه های تغییر رفتاری در کاهش می زان مصرف قلیان در ایران، به نظر می رسد مداخلاتی که بر اساس سازه های با قدرت پیشگویی کنندگی بیشتر مانند سازه کنترل رفتاری درک شده در مطالعه حاضر هستند، بتوانند تاثیرات متفاوتی نسبت به برنامه های معمول داشته باشند.

    کلیدواژگان: جوانان، قلیان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، کنترل رفتاری درک شده، قصد ترک قلیان
  • حسن اردکانی، سید عبدالمجید خسروانی، افشین منصوریان، سهیلا جاهدی، اصغر شریفی* صفحات 563-576
    زمینه و هدف

    با توجه به مقاومت میکروارگانسیم ها نسبت به مواد ضدمیکربی، تلاش برای جایگزین نمودن مواد طبیعی گیاهی که خواص ضدمیکربی داشته باشند و عوارض جانبی این مواد نسبت به مواد شیمیایی کمتر باشد، به وسیله محققین در حال انجام است. یکی از روش هایی که برای نگهداری طولانی مدت موادغذایی استفاده می شود، اضافه کردن مواد ضدمیکروبی به موادغذایی است؛ لذا هدف از این مطالعه تعیین اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی بود.

     روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی است که در سال 1395 انجام شد، چندین آزمایش مانند ژل دیفیوژن و چاهک اندازه گیری MIC و MLC انجام گرفت تاخواص نگهداری موادغذایی که به وسیله تعدادی از میکروارگانیسم ها که بیشتر باعث آلودگی مواد غذایی می شوند، با عصاره گیاه پنیرک بررسی شود. بعداز تهیه عصاره هیدروالکلی این گیاه بر روی محیط کشت های حاوی آب گوجه، آب انگور، آب آناناس  و آردگندم که با باکتری های استاف اوریوس، اشرشیا کلای و قارچ کاندیدا آلبیکنس و آسپرژیلوس نیجر آلوده شدند اثر داده شد. هم چنین حداقل غلظت مهار کنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی  این عصاره  و هم چنین سدیم بنوات روی میکروارگانیسم ها اندازه گیری و سپس قطر هاله عدم رشداین عصاره باآنتی بیوتیک های استاندارد مقایسه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری شاخص های مرکزی، پراکندگی، جداول توزیع فراوانی و نمودارها تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها 

    این مطالعه نشان داد که در غلظت 16، 8، 4، 2 و 1  میلی گرم بر میلی متر از عصاره این گیاه قطر هاله عدم رشد برای استاف اوریوس به ترتیب برابر با؛ 20، 18، 15 و 12 و 6 میلی متر و برای اشرشیاکلای هاله قطر هاله عدم رشدی مشاهده نشد. برای قارچ های آسپرژیلوس نیجر و کاندیداآلبیکنزMIC  و MLC به ترتیب برابر؛ 25، 31 و125 میلی گرم بر میلی متر و هم چنین رشد کلیه میکروارگانیسم ها در مقابل سدیم بنزوات در غلظت 2 میلی گرم بر میلی متر متوقف گردید و قطر هاله عدم رشد از 20 تا 28 میلی متر مشاهده شد.

     نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که این عصاره در ترکیب با افزودنی های شیمیایی که توسط باکتری استاف آلوده شده بودند، اثر نگهدارندگی بالایی از خود نشان داده است، ولی موادی که با باکتری اشرشیا کلی آلوده شده بودند، تاثیری روی آنها نداشت. هم چنین این عصاره روی مواد غذایی که به وسیله قارچ ها آلوده شده بودند، اثر خوبی از خود نشان داد؛ ولی در مقایسه با سدیم بنزوات اثر این عصاره روی تمامی میکروارگانیسم ها کمتر بود. به هر حال امیدواریم در آینده با کارهای بیشتری که روی این گیاه صورت می گیرد، بتوان از این گیاه به عنوان جایگزینی مناسب برای نگهداری مواد غذایی به جای افزودنی های شیمیایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عصاره گیاه پنیرک، میکروارگانیسم، خاصیت ضدمیکروبی
|
  • M Motahari, SAK Vajdan*, R Raisi, S Mirzaei, MA Sheikh Beyg Goharrizi Pages 442-451
    Background & aim

    Proper management and control of pain after surgery is one of the major concerns of physicians and patients that requires evaluation and treatment based on observation of the patient's condition. Considering the importance of analgesia in patients after inguinal hernia surgery, the aim of the present study was to determine the effect of preoperative apoptosis on the rate of drug use after inguinal hernia surgery. 

    Methods

    In the present single-blind clinical trial study conducted in 2017, 100 patients with inguinal hernia were randomly divided into two groups: Apotel and placebo. The case group received 15 mg / kg Apotel body weight half an hour before the operation and the control group received a placebo. The amount of pain and the need for analgesia were measured according to the criteria of the visual scale at intervals of 1, 2, 4, 8, 12 and 24 hours after surgery and were recorded in a questionnaire that is specific to each patient. Postoperative analgesia was prescribed based on the patient's request and the severity of the pain. The scale of pain retention scale was used to determine the pain score of patients after surgery. The collected data were analyzed using SPSS software version 15 and statistical tests of t-test, independent t-test, Mann-Whitney and Friedman. 

    Results

    The mean age of patients in the control group was 46.00 32 7.32 years and in the case group was 45.52 7 7.10 years. The amount of pain and need for drugs at 1, 2 and 4 hours after surgery in the target group was significantly lower (p <0.001). At 8, 12 and 24 hours, there was no significant difference in pain between the two groups (p = 0.48), but the need for drugs in the target group was significantly lower (p <0.001). 

    Conclusion

    According to the results, Apotel is effective in reducing postoperative hernia pain, increasing the duration of postoperative analgesia and reducing the use of drugs. Therefore, it can be used as a suitable and available alternative to narcotics in pain relief after surgery.

    Keywords: VAS, Inguinal hernia, Apotel, Narcotic
  • SH Nasrollahi, M Farzan Meher, M Faryadras* Pages 452-463
    Background & aim

    Oligohydramnios (amniotic fluid depletion) is a common problem in pregnancy that is associated with several complications. In addition to managing the underlying cause, treatment measures are necessary to reduce its consequences. The aim of the present clinical trial study was to compare the effect of L-arginine and fluid therapy alone on oligohydramnios.

     Methods

    In the present clinical trial study conducted in Fatemieh Hospital affiliated to Hamadan University of Medical Sciences in 2020, fifty pregnant women with 28 to 36 weeks gestation, with singleton pregnancy with Amniotic Fluid Index (AFI) less than 8 cm evenly were selected and randomly divided into two intervention groups, L-arginine at a dose of 3 g twice daily with fluid therapy (3 liters of lactated ringer in 24 hours) and the control group given fluid therapy alone between 1 to 4 weeks based on gestational age and AFI. Changes in amniotic fluid volume before and after the intervention and pregnancy outcomes were assessed and compared in the two groups. Data were analyzed using independent t-test, paired t-test and chi-square.

    Results

    After the intervention, the mean AFI increased to 5.44 ± 0.86 in the control group and 85.28 ± 1.51 in the interventional group (P=0.001). The mean AFI in both groups showed a significant increase compared to the previous intervention. The mean gestational age in the interventional group at the end of the study compared to the fluid therapy group indicated a significant increase (35.24 ± 0.71 vs. 36.72 ± 0.59 cm). The mean Apgar score in the first minute and 5 in the interventional group was significantly higher. Other outcomes were comparable in the two groups.

     Conclusion

    In women with oligohydramnios, the use of L-arginine in combination with injectable fluid therapy with increased volume of amniotic fluid can be associated with better outcomes.

    Keywords: Oligohydramnios, Fluid therapy, Allergin
  • S Zare, MA Nilforuzadeh, R Ahmadi*, E Abkar Pages 464-478
    Background & aim

    Despite many studies carried out on the application of stem cells in the healing of diabetic wounds, the results are still challenging. The aim of the present study was to determine the effects of gelatin hydrogel containing adipose-derived mesenchymal stem cells on diabetic wound healing in animal model.

    Methods

    In the present experimental-laboratory study conducted in 2019, mesenchymal stem cells were isolated from human adipose tissue and at that point characterized. The gelatin hydrogel was made using the microbial transglutaminase enzyme. Diabetes was induced in Wistar male rats by injecting streptozotocin. Subsequently, 0.8 cm thick wounds appeared on the backs of the mice. Animals were divided into control groups (treated with normal saline) and treated group with hydrogels containing adipose tissue-derived mesenchymal stem cells. Wound healing was assessed on days 7, 14 and 21 days after treatment through wound imaging. Data were analyzed using t-test and one-way analysis of variance.

    Results

    The wound area decreased significantly in rats treated with “hydrogel + mesenchymal stem cells” on post-treatment days 7, 14 and 21 compared to first day of treatment (P<0.01, 0.001 and P<0.001, respectively). Unlike control group, the wound area significantly decreased on day 14 compared with day 7 in treated group.

    Conclusion

    Mesenchymal stem cells transported by gelatin hydrogel to the wound site, cause faster healing of diabetic wounds, therefore, can be used as a dressing for diabetic wounds.

    Keywords: Gelatin hydrogel, Mesenchymal stem cells, Diabetic wound, Rat
  • A Ghasemnian*, L Khatami, A Karimiasl, H Qarakhani Pages 479-493
    Background & aim

    Exercise is one of the effective factors in causing oxidative stress. Increased oxidative stress can be effective in the development of injuries and cardiovascular disease and stimulate the production of cytokines from many cells, but on the other hand to counteract these pressures, the body responds to oxidative stress by activating the antioxidant defense system and other protective systems. Therefore, the aim of the present study was to determine the effect of intense endurance training and intense periodicity on co-oxygenase-1 and alpha tumor necrosis factor in the heart tissue of male Wistar mice. 

    Methods

    The present experimental study was conducted on 24 adult Wistar rats in 2019. After two weeks of identification and weight lifting, they were randomly divided into 3 groups: control, intense endurance training, Intense periodic exercise). The protocol of intense and intense endurance training included running on a treadmill for 8 weeks (5 sessions per week), standard water and food, and was freely available to the subjects. Forty-eight hours after the last training session and 4 hours of fasting, the subjects were dissected and tissue samples were collected. Subsequently, the concentration of HO-1 enzyme was measured by ELISA and TNF-α was measured by ELISA. The collected data were analyzed using Shapirovilk statistical tests, one-way analysis of variance and Tukey post hoc test. 

    Results

    There was no significant difference in TNF-α levels after 8 weeks of strenuous endurance and high intensity interval training (P˃0/05). Furthermore, 8 weeks of strenuous endurance training and high intensity interval training had no significant effect on the amount of HO-1 enzyme in heart tissue (p <0.05). 

    Conclusion

    Since the levels of HO-1 and TNF-α in heart tissue did not change after 8 weeks of intense endurance training and intense intermittent training, it can be concluded that regular exercise, by creating a beneficial adaptation in the antioxidant system, they make oxidative stress more resistant.

    Keywords: Endurance training, High intensity interval training, Heme oxygenase-1, TNF-α
  • S Moradi, GH Sabz, SN Khoramrooz, N Mirzaii, MA Ghatee, M Ghatee, M Salahi, A Sharifi, F Mazlumirad, M Naghmachi, M Mirzaii, S Milani, SS Khoramrooz* Pages 494-510
    Background & aim

    Adenoid hypertrophy is one of the childhood complications in which bacteria are involved in its etiology. The aim of the present study was to determine the relative abundance of biofilms and genes associated with biofilm formation in Staphylococcus aureus isolates and also to determine the genotypic patterns of S. aureus isolates from adenoids and tonsils of children with adenoid hypertrophy by Spa typing method.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted on 86 pair isolates of S. aureus collected from adenoid and tonsil of children with adenoid hypertrophy. Phenotypic method used for assessing of biofilm production in S. aureus isolates and the presence of icaA,icaD,fnbA and clfA genes evaluated using polymerase chain reaction method. The spa typing method was apllied for typing of isolated. Data were analyzed using descriptive statistics method and SPSS software.

    Results

    S. aureus isolated from adenoids and tonsils were positive in 49 (57%) and 40 (46.5%) biofilms, respectively. In 47 cases, pairs of isolates from the adenoids and tonsils were similar in terms of biofilm production. In the present study, 4 types of spa types were identified in S. aureus including t081 type, the most dominant type in 67.5%, t701 in 11.6%, t2419 in 9.3% and t4870 in 8.2% of adenoid isolates. In total, 79.45% of adenoid and tonsil isolates had similar typing. highest frequency of genes was related to fnbA, which was detected in adenoids in 64% and in tonsils in 41.9% of isolates.

    Conclusion

    Due to the relative frequency of biofilm formation, biofilm is of moderate importance in the establishment of Staphylococcus aureus in the tonsils and adenoids of patients. Moreover, the role of fnbA gene in biofilm formation was higher than other studied genes. High spa similarity Staphylococcus aureus isolates isolated from the adenoids and tonsils indicate the initial colonization of bacteria in the tonsils and then act as a source of infection for the adenoids.

    Keywords: S. aureus, Biofilm, spa typing, Adenoid
  • Sh Seidi*, M Tavassoli, F Malekifard Pages 511-526
    Background & aim

    The fleas of the Pulicidae family are one of the most important external parasites of humans and domestic animals in the world. In addition to eating blood, these insects are carriers of some pathogens such as Yersinia pestis, Rickettsia typhi and Bartonella hensle to humans and animals. The aim of this study was to determine and evaluate the fauna of Ketonecefalides canis and Polex Irritants in western and northwestern Iran based on mitochondrial marker of cytochrome oxidase I.

    Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional and phonetic study conducted in a period of 13 months from May 2018 to June 2019 in five provinces of Kermanshah, Kurdistan, Azerbaijan Western, Lorestan and Hamedan considering the prevalence of 10% and 95% confidence level with 5% error rate. In the present study, samples were collected by optical trap, human prey and direct isolation from the host. The samples were kept in 70% alcohol and identified in the parasitology laboratory using valid diagnostic keys. After DNA extraction and a Polymerase chain reaction (PCR), 20 samples were sent to Takapouzist Company for sequencing. The sequences were sequenced and compared using Emboos Needle and Omega software.

    Results

    The collected samples included 918(47/39%) C.canis and 1019 (52/60%) P.irritant. The results of morphological studies revealed that there is no intraspecific difference between two species of fleas isolated from different hosts (p <0.05). However, the intraspecific difference based on the molecular marker of cytochrome oxidase I for ten studied populations was 0.15% in P.irritans and zero in C.canis. The difference between two genus of C. canis and P. irritans based on the molecular marker of cytochrome oxidase I was 14%.

    Conclusion

    No significant difference was observed in morphological characteristics of samples collected from different hosts. However, there were slight differences based on mitochondrial markers in the study populations. The results from the phylogenetic tree based on mitochondrial markers showed that despite the slight differences in this sequence of different hosts and cities, all samples from different regions are in the same phylogeny. The results of mitochondrial genome analysis indicated that these pieces are useful for demonstrating intraspecific similarity, and differentiation at species level and genus.

    Keywords: Fleas, Ctenocephalides canis, Pulex irritans, cytochrome oxidase I
  • FS Khademi, M Jafarzadeh, F Rezaei, Z Salehi* Pages 527-535
    Background & aim

    Due to the high sensitivity of the bone marrow to ionizing radiation as well as the large number of bone graphs, it is important to evaluate the absorbed dose in the bone marrow during exposure to radiographic rays. The aim of the present study was to determine and evaluate the accuracy of Monte Carlo simulations to calculate PDD in the femoral bone marrow during exposure to low energy rays.

    Methods

    The present descriptive study was conducted in 2020 at Yasuj University of Medical Sciences. 100 CT scan images of the femur were selected, of which 28 images were extracted from the beginning to the end of the femur. After simulating the head of the device with normal energies in femoral radiography using BEAMnrc simulator, the information obtained from CT scan images of patients with CT CREAT software, digital femoral phantom was designed. The phantom was digitally irradiated (using DOSXYX simulator) and the absorbed dose percentage (PDD) was calculated using STATE DOSE software. Finally, the data were analyzed using Image Java and Excel software.

    Results

    The percentage of absorbed dose in femoral bone marrow at energies of 70, 80 and 90 was in the range of 2 to 78%, 5 to 79% and 5 to 76%, respectively. Also, with increasing depth in all energies, the percentage of absorbed dose decreases. For energies of 90 kV and to some extent for energies of 70 and 80 kV, the data show a sudden decrease in the percentage of absorbed dose from a depth of 6 mm to 9 mm. From a depth of 1.1 cm to 1.5 cm, the dose absorbed in the bone marrow varies according to energy.

    Conclusion

    Monte Carlo simulation method can be an effective method in calculating the absorbed dose in bone marrow tissue. The results show that the calculations of the percentage of absorbed dose up to a depth of 2 cm are significantly accurate. As the depth increases, the accuracy of the calculations (provided that the number of particles participating in the simulation does not increase) gradually decreases.

    Keywords: Monte Carlo, Absorption dose, Bone marrow, State Dose, Absorption dose percentage
  • A Poursamad, A Zahedi, B Rastegarimehr, M Mahboubi*, N Tahery, S Sayar, S Shokrpour, M Asadi, Z Arizavi, A Ebrazeh Pages 536-550
    Background & aim

    The study of educational environments in teaching hospitals has been recommended by many countries on an ongoing basis. In medical science education environments, in order to organize students' behavior, it is necessary to adjust and adapt the content and educational environment to each other as two important factors in the development of medical sciences. The aim of this study was to determine and study the atmosphere of teaching hospitals in Abadan University of Medical Sciences from the perspective of clinical students and its relationship with the performance of managers.

    Methods

    the present cross-sectional study was conducted in educational hospitals under the auspices of Abadan School of Medical Sciences in 2019. Research tools were two valid and reliable questionnaires. The “Dundee Ready Educational Environment Measure questionnaire” was used for the educational environment and the “managers' performance questionnaire” was used to evaluate the managers of the departments. Sampling was done by census and 204 students and 32 heads of clinical departments were included in the study. The collected data were analyzed using descriptive tests (frequency and percentage, mean and standard deviation) and analytical tests of t-test, analysis of variance and Pearson correlation.

    Results

    The performance of managers was strong (mean score was 68.75±7.39). Each of the different areas of managers' performance had a positive and significant relationship with each other. Educational atmosphere was also favorable (mean score 113.35±22.59). There was no significant relationship between educational atmosphere and managers 'performance and each of the managers' performance areas.

    Conclusion

    Due to the dissatisfaction of one third of students with the educational atmosphere in Abadan University of Medical Sciences in clinical departments and not so high score in the dimension of planning in the performance of managers, educational processes need careful planning and implementation of standards.

    Keywords: Educational environment, Teaching Hospital, Clinical environment, Manager, Performance, DREEM
  • P Shayegan*, M Shams, N Roustaei, H Ghaffarian Shirazi Pages 551-562
    Background & aim

    Smoking, especially Hookah, is one of the major behavioral problems in the field of health which has become more widespread among young people and adolescents in recent years. Despite the implementation of various programs to reduce this behavior in Iran, it seems that little attention has been paid to the use of behavioral patterns to design effective interventions in this area. The aim of this study was to determine the effective components of adolescents and young people's tendency to use hookah: an application of the theory of planned behavior in Yasuj.

     Methods

    This study was a cross-sectional study that was implemented in the first months of 2019 to assess the factors affecting the intention to quit Hookah in young people living in Yasuj. 157 people aged 15 to 30 years old hung out at coffee houses and amusement gardens in the tourist area of Yasuj waterfall were selected by available sampling method and a questionnaire measuring the structures of the theory of planned behavior was completed for them. In the present study, descriptive statistics in the form of frequency percentage, mean and standard deviation as well as analytical statistics in the form of multiple linear regression were used. SPSS software version 25 was used for data analysis.

    Results

    The highest frequency of study participants were men with a mean age of 20± 2 years, higher education, and living in urban areas. In more than 70% of the participants, the history of Hookah use was mentioned among family members (brother and father, respectively, with the highest frequency). More than 96% of the participants had friends who smoked Hookah and their average first age of hookah use was 16.88±2.77 years. More than 63% of the participants mentioned coffee and coffee shops as the usual places for Hookah use. Among the constructs of the theory of planned behavior, the predictive power of the perceived behavioral control construct for the intention to quit Hookah use was higher than other constructs. Based on this finding, an intervention was designed including the production and installation of posters and labels containing the message of reinforcing perceived behavioral control (p< 0.001).

     Conclusion

      Due to the small role of patterns and theories of behavioral change in reducing Hookah use in Iran, it seems that interventions based on structures with more predictive power such as perceived behavioral control structures in the present study, can have different effects, comparing to routine schedules.

    Keywords: Youth, Hookah, Planned Behavior Theory, Perceived Behavior Control, Intention to Quit Hookah
  • H Ardakani, SA Khosravani, A Mansourian, S Jahedi, A Sharifi* Pages 563-576
    Background & aim

    Due to the resistance of microorganisms to antibacterial agents, efforts are being made by researchers to replace the plant natural substances with antimicrobial properties and lower side effects. The aim of this study was hydro alcoholic extract of malva sylvestris as a food preservative with some microorganisms, which further cause contamination of food products

    Methods

    The present experimental laboratory study was conducted in 2016. Several experiments, such as gel diffusion and MIC and MLC measurements were performed to evaluate the storage properties of nutrients by a number of microorganisms that are more likely to contaminate food with malva sylvestris extract. After preparing the hydro alcoholic extract, it was applied to the culture medium containing tomato juice, grapefruit juice, pineapple juice and wheat flour, which were infected with Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans and Aspergillus Niger. Correspondingly, the minimum growth inhibitory concentration and the minimum lethal concentration of extract as well as sodium benzoate were measured on above microorganisms and then the diameter of the growth inhibition zone of extract was compared with standard antibiotics. The collected data were analyzed using descriptive statistical tests, i.e. the average of tables and graphs.

    Results

    The present study indicated that at concentrations of 1, 2, 4, 8, and 16 mg/mm of the extract, the diameter of the growth inhibition zone for S. aureus is equal to; 6, 12, 15, 18, and 20 respectively but growth aura was observed for E. coli. On the hand  the MIC and MBC  of extract  at concentrations of  1, 2, 4, 8, and 16 against Aspergillus Niger and Candida Albicans was 25, 31, and 125 mg/ml. however, the growth of all microorganisms against sodium benzoate at a concentration of 2 mg / mm was stopped and the diameter of the growth inhibition zone was observed from 20 to 28 mm..

    Conclusion

    The results indicated that this extract in combination with chemical additives contaminated with S. areus revealed a high retention effect, but substances contaminated with E. coli had no effect on them. Also, this extract had a good effect on foods contaminated with fungi, but compared to sodium benzoate, this extract had less effect on all microorganisms. However, we hope that in the future, with more work being done on this plant can be used as a suitable alternative to food storage instead of chemical additives.

    Keywords: Cheese extract, microorganism, antimicrobial properties